Στις μέρες μας οι περισσότεροι γνωρίζουν τη διασκέδαση και τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν τα επιτραπέζια παιχνίδια. Ωστόσο, τα αντιλαμβάνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο; Πολλοί γνωρίζουν μόνο τα βασικά, που είχαν παίξει κάποτε στην παιδική τους ηλικία, άλλοι τα θεωρούν ως χόμπι των «νερντ», ενώ κάποιοι αισθάνονται αρκετά «μεγάλοι» για να ασχοληθούν με παιχνίδια. Και κάπως έτσι γεννιούνται –όπως και σε όλα τα πράγματα- ορισμένοι μύθοι γύρω από το χόμπι μας. Πόση αλήθεια, όμως κρύβουν αυτοί; Ας προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε μερικούς από αυτούς που ακούμε συχνότερα.

«Για να παίξεις επιτραπέζια χρειάζεσαι μεγάλη παρέα».

Μύθος! Στις μέρες μας, πολλοί εκ των κορυφαίων τίτλων που κυκλοφορούν δίνουν τη δυνατότητα για παιχνίδι δύο ατόμων ή ακόμα και σόλο, με ορισμένα παιχνίδια να έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για έναν παίκτη. Η ποικιλία σε αριθμό ατόμων  και πολυπλοκότητα είναι τόσο μεγάλη που πλέον είναι ιδιαίτερα δύσκολο να «ξεμείνεις» από επιλογές σε παιχνίδια που δεν θα καταφέρεις να παίξεις, λόγω έλλειψης παρέας.

«Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι πολύπλοκα και δύσκολα στην κατανόηση».

Φυσικά και υπάρχουν και τα παιχνίδια με ιδιαίτερα πολύπλοκους κανόνες και πολύωρες παρτίδες, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που χαρακτηρίζει το χόμπι μας στο σύνολό του. Υπάρχουν τίτλοι με ελάχιστους κανόνες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα στον παράγοντα διασκέδαση. Υπάρχουν άλλοι που μαθαίνεις τους κανόνες παίζοντας, χωρίς να χρειάζεται να έχεις αποστηθίσει πλήρως το βιβλίο κανόνων. Ακόμα και τα παιχνίδια που φαινομενικά μας ξενίζουν στην αρχή, αν τους δώσουμε λίγη παραπάνω αφοσίωση και προσοχή θα ξεκαθαρίσουν αμέσως, χαρίζοντάς μας μοναδικές παρτίδες. Άλλωστε, στις μέρες μας με τόσα βίντεο και επεξηγήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, με το μεγαλύτερο κανάλι στην Ελλάδα να είναι το epitrapaizoume, η ζωή μας γίνεται πολύ ευκολότερη.

«Τα επιτραπέζια είναι μόνο για geeks».

Μύθος και αυτός! Καταρχάς και ποιος δεν είναι geek με κάτι; Με αυτοκίνητα, αθλήματα, μουσική ή ακόμα και με τη φωτογραφία. Τα επιτραπέζια στις μέρες μας απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαιρέτως. Οι θεματολογίες και οι μηχανισμοί ποικίλουν σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα και με ένα γρήγορο ψάξιμο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις αυτό που ταιριάζει σε εσένα και την παρέα σου. Παιχνίδια που θα σας μεταφέρουν σε φανταστικούς κόσμους, παιχνίδια ιστορικού ενδιαφέροντος, εκπαιδευτικά, χιουμοριστικά, δεξιοτήτων, μυστηρίου, οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς για να πειστείς και στην πράξη ότι δεν πρόκειται για χόμπι που αφορά μόνο nerds που περιμένουν την Παρασκευή το βράδυ για να… σκοτώσουν δράκους.

«Τα επιτραπέζια είναι μόνο για παιδιά».

Μύθοοοος…. Το αντίθετο, μάλιστα, ίσως να είχε περισσότερη βάση! Η μεγάλη πλειοψηφία των τίτλων που κυκλοφορούν σήμερα, είναι σχεδόν αδύνατο να παιχτούν από μικρά παιδιά, όχι τουλάχιστον χωρίς τη συμμετοχή και την καθοδήγηση ενός μεγαλύτερου. Πέραν αυτού, τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν σε έναν ενήλικο άνθρωπό, με τις προκλήσεις που θα του θέσουν, είναι αναρίθμητα, στην όξυνση του πνεύματος και στην ψυχική του υγεία. Ίσως ακόμα και οι στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης με την παρέα ή την οικογένεια, που εξασφαλίζουν μετά από μια αγχωτική μέρα στη δουλειά, να αποτελούν το καλύτερο ευεργετικό.

«Τα επιτραπέζια είναι συνέχεια το ίδιο και δεν έχουν επαναληψιμότητα».

Εύκολο συμπέρασμα αν είσαι εκτός του χόμπι. Ωστόσο, με την ενασχόληση με τα board games –ακόμα ήδη και από τα πρώτα βήματα σου- μπορείς εύκολα να διαπιστώσεις ότι δεν κρύβεται καθόλου αλήθεια πίσω από αυτή την άποψη. Υπάρχουν εκατοντάδες παιχνίδια εκεί έξω που δεν παλιώνουν ποτέ και που οι περισσότεροι των gamers θα τα έπαιζαν ξανά και ξανά, οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. Άλλα παιχνίδια διαθέτουν διαφορετικά σενάρια, ενώ μερικά ακόμα μαθαίνονται καλύτερα παρτίδα την παρτίδα, κάνοντας την εμπειρία όλο και καλύτερη με το πέρασμα του χρόνου. Και αν δεν πειστεί κάποιος ούτε με αυτά, κάπου εκεί μπαίνουν στο… χορό και οι επεκτάσεις! :P


Οι μύθοι γύρω από τα board games είναι πολλοί, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου εξασθενούν σταδιακά. Ακόμα, όμως και αν δεν έχετε πειστεί ακόμα, εμείς στην ομάδα του The Game Rules ξέρουμε με βεβαιότητα πως μια δοκιμή αποτελεί το καλύτερο επιχείρημα! Ήρθε η ώρα να (ξανά) ανακαλύψετε έναν μαγικό κόσμο!

Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει ΕΔΩ!